Cum este utilizata lana in vestimentatie?

Cum este utilizata lana in vestimentatie?

0 Shares
0
0
0

Lana de casa, de obicei, pur si simplu cunoscuta sub numele de casmir, este o fibra de lux obtinuta din capre de casmir si alte tipuri de capre. Cuvantul casmir este o veche ortografie a Kashmirului, cea mai nordica regiune geografica a subcontinentului indian. Exista si rochii de ocazie facute din lana cu un aspect foarte interesant.

Utilizarea obisnuita defineste fibra ca lana, dar este mai fina si mai moale decat lana de oaie. Unii spun ca este par, dar dupa cum se vede mai jos, casmirul necesita indepartarea parului din lana. Casmirul este mai fin, mai puternic, mai usor, mai moale si de aproximativ trei ori mai izolant decat lana de oaie.

In Statele Unite, in conformitate cu Legea privind etichetarea produselor din lana din SUA din 1939, astfel cum a fost modificata, (15 sectiunea 68b litera (a) punctul 6), se prevede ca o lana sau un produs textil poate fi etichetat ca avand continut de casmir numai daca urmatoarele criterii sunt intalnite:

  • astfel de produse din lana sunt fibrele subtiri fine (dehaire) produse de o capra de casmir (Capra hircus laniger);
  • diametrul mediu al fibrei acestui produs din lana nu depaseste 19 microni
  • acest produs din lana nu contine mai mult de 3% (in greutate) fibre de casmir cu diametre medii care depasesc 30 microni.

Diametrul mediu al fibrei poate fi supus unui coeficient de variatie in jurul valorii mediei, care nu trebuie sa depaseasca 24%. Fibra din lana de camila pentru imbracaminte si alte articole textile este obtinuta din regiunea gatului casmirului si a altor caprine.

Din punct de vedere istoric, caprele cu capete fine au fost numite Capra hircus laniger, ca si cum ar fi fost o subspecie a caprei hircus domestice. Cu toate acestea, ele sunt acum mai frecvent considerate parte din subspecia caprei domestice Capra aegagrus hircus.

Caprele de casmir produc o blana dubla care consta dintr-una subtire fina sau moale sau pufoasa pe partea inferioara a parului amestecata cu un strat mai gros de exterior, numit par de protectie. Pentru ca blana fina sa fie vanduta si prelucrata in continuare, ea trebuie sa fie separata.

Separarea este un proces mecanic care separa parul grosier de parul fin. Dupa recoltare, “casmirul” rezultat este gata pentru a fi vopsit si transformat in fire textile, tesaturi si articole de imbracaminte.

Casmirul este colectat in timpul sezonului de primavara, cand caprele isi dau jos in mod natural haina de iarna. In emisfera nordica, caprinele naparlesc inca din martie si pana in mai.

In unele regiuni, masa amestecata a parului finsi grosier este indepartata cu mana cu un pieptene grosier care trage smocuri de fibre de la animal, pe masura ce pieptenele se trece prin blana. Fibrele colectate au apoi un continut mai mare de casmir pur dupa ce fibra a fost spalata si deshidratata.

Parul lung, grosier este de obicei taiat de la animal si este adesea folosit pentru perii, interfatari si alte utilizari. Animalele din Iran, Afganistan, Noua Zeelanda si Australia sunt de obicei tunse de blana, rezultand un continut mai mare de par gros si un continu scazut de casmir pur.

In America, metoda cea mai populara este pieptanarea. Procesul dureaza pana la doua saptamani, dar cu un ochi instruit, este posibila pieptanarea firelorin aproximativ o saptamana.

 

0 Shares
You May Also Like