Exista un motiv pentru care aceasta afectiune se numeste “acnee comuna” – aproape toata lumea sufera de o epidemie de cosuri la un moment dat in viata. Aceste cosuri pot fi eliminate foarte usor la un salon de cosmetica unde se foloseste lampa cu vapozon.
Acneea incepe atunci cand secretiile grase din glandele sebacee ale pielii (glandele uleioase) acopera deschiderile minuscule pentru foliculii de par (porii conectati). In cazul in care deschiderile sunt mari, iau forma unor puncte negre: pete mici, plate, cu centre intunecate. In cazul in care deschiderile raman mici, devin puncte albe cu umflaturi mici.
Ambele tipuri de pori infundati pot dezvolta inflamatii umflate sau cosuri. Nodulii asociati cu cazuri severe de acnee (acnee chistica) sunt umflarea ferma sub suprafata pielii, care devine inflamata, tendentioasa si, uneori, infectata.
Desi acneea ramane in mare parte un blestem al adolescentei, aproximativ 20% din toate cazurile apar la adulti. Acneea incepe de obicei in timpul pubertatii cu varste cuprinse intre 10 si 13 ani si tinde sa fie mai grava la persoanele cu piele grasa. In adolescenta acneea dureaza, de obicei, intre cinci pana la zece ani, in mod normal, si dispare la inceputul anilor 20. Se intampla la ambele sexe, desi baietii adolescenti tind sa aiba cele mai grave cazuri. Femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa aiba forme usoare pana la moderate in anii 30 si mai tarziu.
Leziunile acneice sunt cele mai frecvente pe fata, dar ele pot aparea si pe gat, pe piept, pe spate, pe umeri si pe brate.
Contrar opiniei populare, acneea nu este cauzata de o dieta daunatoare, de o igiena precara sau de o dezvotare sexuala necontrolata. Simplul adevar este ca ereditatea si hormonii se afla in spatele majoritatii formelor de acnee. Eliminarea tuturor dulciurilor care contin ciocolata sau spalarea fetei de 10 ori pe zi nu va va schimba predispozitia fata de aceasta problema deranjanta, uneori dureroasa si adesea jenanta.
Cauza acneei nu este pe deplin inteleasa. Desi stresul poate agrava acneea, in mod clar nu il provoaca.
Hormoni. Acneea obisnuita la adolescenti incepe cu o crestere a productiei de hormoni. In timpul pubertatii, atat baietii, cat si fetele produc niveluri ridicate de androgeni, hormoni sexuali masculini care includ testosteron. Testosteronul semnaleaza organismului sa produca mai mult sebum, uleiul produs in glandele sebacee ale pielii.
Bacterii. Excesul de sebum infunda deschiderile catre foliculii de par – in special pe cele de pe fata, gat, piept si spate. Bacteriile cresc in aceste orificii infundate. Aceasta face ca pe suprafata pielii sa se formeze puncte negre sau albe, cunoscute si ca “comedoane”.
Uneori, aceasta infundare determina ruperea peretelui folicular sub presiunea acestei acumulari. Cand se intampla acest lucru, sebumul are scurgeri in tesuturile din apropiere si formeaza o pustula sau o papula – se numeste acnee inflamatorie. Pustulele mai mari, licitative, se numesc noduli.
In functie de tipul de pilule, contraceptivele orale pot declansa acneea la unele femei, dar pot suprima in alte cazuri. Unele contraceptive injectabile si dispozitivele intrauterine de control al sarcinii (IUD) pot cauza, de asemenea, acnee. Steroizii luati de culturisti si de alti sportivi pot duce, de asemenea, la focare severe.
Acneea are multe subtipuri. Acnee neonatorum si acnee infantum afecteaza ocazional nou-nascuti si sugari, de obicei baieti. O eruptie cutanata apare pe fata si, de obicei, se curata in cateva saptamani, fara efecte de durata. Cu toate acestea, acneea infantum poate dura mai mult, sa fie mai severa, si provoca cicatrici.