Tot ce trebuie să ştii despre ecografia la sân

Tot ce trebuie să ştii despre ecografia la sân

0 Shares
0
0
0

 Ce este o ecografie mamară?

Aceasta este o tehnică imagistică utilizată în mod obișnuit pentru depistarea tumorilor și a altor anomalii ale sânilor. Ecografia utilizează unde sonore de înaltă frecvență pentru a produce imagini detaliate ale interiorului sânilor. Spre deosebire de radiografii și tomografii, ultrasunetele nu utilizează radiații și sunt considerate sigure pentru femeile însărcinate și mamele care alăptează.

Motive pentru care se efectuează o ecografie mamară

Medicul dumneavoastră poate efectua o ecografie a sânului dacă se descoperă un nodul suspect în sân. O ecografie îl ajută pe medicul dumneavoastră să stabilească dacă nodulul este un chist umplut cu lichid sau o tumoare solidă. De asemenea, le permite să determine locația și dimensiunea nodulului.

În timp ce o ecografie a sânului poate fi utilizată pentru a evalua nodulul din sân, nu poate fi utilizată pentru a determina dacă acesta este canceros. Acest lucru poate fi stabilit numai dacă o probă de țesut sau lichid este scoasă din bucată și testată într-un laborator.

Pentru a obține o probă de țesut sau de lichid, medicul dumneavoastră poate efectua o biopsie utilizând un ac ghidat cu ultrasunete. În timpul acestei proceduri, medicul dumneavoastră va folosi o ecografie mamară ca ghid în timp ce îndepărtează proba de țesut sau lichid. Eșantionul va fi apoi trimis la un laborator pentru analiză.

Rezultatele unei ecografii mamare

Imaginile produse de o ecografie mamară sunt alb-negru. Chisturile, tumorile și formaţiunile vor apărea ca zone întunecate pe scanare. O pată întunecată pe ultrasunete nu înseamnă că aveți cancer la sân. De fapt, cei mai mulţi noduli la sân sunt benigni.

Există mai multe afecțiuni care pot provoca noduli benigni la sân, inclusiv următoarele:

– Un adenofibrom (tumoare benignă a țesutului mamar)

– Sâni fibrochistici (sunt sânii dureroși și plini de noduli, apăruţi din cauza modificărilor hormonale)

– Un papilom intraductal (o tumoare mică și benignă a canalului de lapte)

– Necroza grăsimii mamare (țesut adipos învinețit, mort sau rănit care provoacă noduli)

Dacă medicul dumneavoastră găsește o formaţiune care necesită teste suplimentare, ar putea cere să efectuaţi mai întâi un RMN și apoi o biopsie pentru a obţine o probă de țesut sau lichid din aceasta. Rezultatele biopsiei îl vor ajuta pe medicul dumneavoastră să stabilească dacă nodulul este malign (canceros) sau benign (non-canceros).

            Cel mai important şi esenţial pas pentru prevenţia sau detectarea în fază incipientă a eventualelor probleme, este să luaţi legătura cu un medic specializat în domeniu.

Clinica MedImages oferă unele dintre cele mai bune servicii de ecografie sâni, Cluj Napoca. Dotată cu aparatură ultra-modernă, aici puteţi realiza atât o ecografie în scara gri (clasică), cât şi ecografie Doppler (inclusiv color, permite identificarea unor vase sanguine care nu pot fi vizualizate prin tehnica în scara gri).

În evaluarea leziunilor mamare, ultrasonografia este considerată complementară mamografiei, iar principalul beneficiu al acesteia este lipsa expunerii la radiaţii. Din acest motiv, poate fi utilizată în siguranţă chiar si de către  femeile însărcinate sau cele care alăptează, tinerele cu vârsta sub 25 de ani sau femeile cu implanturi din silicon.

0 Shares
You May Also Like