Cum sa iti alegi banda LED?

Cum sa iti alegi banda LED?

0 Shares
0
0
0

Cu un pret rezonabil si usor de instalat, o banda LED iti va imbunatati cu siguranta interiorul. Echipata cu lampi mici de joasa tensiune, aceasta banda de cupru autoadeziva are si avantajul de a consuma putina energie electrica.

Cum sa iti alegi banda LED?

 

De obicei gasesti benzi de 30 sau 60 de LED-uri pe metru. Dincolo de aceasta, consumul de energie electrica devine prea mare pentru ca utilizarea acestora sa fie rentabila. Daca doresti o redare omogena, numara in mod ideal 60 de LED-uri pe metru.

Putere (in lumeni)

 

Puterea luminozitatii este calculata in lumeni. Intr-adevar, cu un sistem de consum redus, puterea nu mai este un indicator bun.

Cu cat este mai mare numarul de lumeni, cu atat este mai mare puterea de lumina.

Astfel, pentru iluminat va trebui sa optezi pentru o panglica de minimum 400 de lumeni pe metru, in timp ce o panglica de mai putin de 200 de lumeni pe metru va fi potrivita pentru o utilizare pur decorativa.

O banda LED RGB poate produce culori diferite, dar nu va livra acelasi numar de lumeni in functie de culoarea afisata.

Banda LED poate fi:

  • de silicon – va proteja LED-urile si se curata usor
  • non-silicon – trebuie sa fie plasate in anumite profiluri pentru a proteja LED-urile si pentru a difuza lumina.

Lungimea benzii LED

 

Benzile LED sunt in general disponibile in 1,5m, 5m sau 10m, dar lungimile standard nu corespund neaparat lungimii necesare proiectului tau:

  • Daca o panglica este prea scurta, poti adauga o extensie pentru panglica. Cele doua panglici sunt conectate impreuna folosind un conector, urmand instructiunile producatorului.
  • Daca o panglica este prea lunga, uneori este posibil sa o tai. Mentiunea <<taie>> este apoi indicata de producator. Va trebui sa respecti locul indicat pentru taietura, adesea simbolizat prin desenul unei foarfece.

In functie de lungimea totala a proiectului tau, tensiunea de alimentare preferata va varia.

Unele benzi care functioneaza cu o sursa de alimentare de 12 volti sunt proiectate pentru instalatii de mai putin de 10 m, altele sunt proiectate pentru instalatii de pana la 20 m, datorita sursei de alimentare de 24 de volti.

Alege culoarea benzii cu LED-uri

In functie de producator, calibrarea poate varia si lumina emisa de panglici poate avea o nuanta usor diferita de la o panglica la alta. Pentru a ilumina uniform o camera, alege benzi LED de la aceeasi marca.

Benzi LED monocrome

Difuzeaza lumina intr-o singura culoare, cel mai adesea alba, sau uneori rosie, albastra sau verde. Exprimata in Kelvin (K), temperatura culorii este utilizata pentru a determina indicele de neutralitate a albului:

  • Alb cald, de culoare usor galbuie si creand o atmosfera intima, este de aproximativ 3000K.
  • Alb naturale, potrivite pentru toate spatiile, este de aproximativ 4000 K .
  • Alb rece, usor albastruie, este in jur de 6000K.

Banda LED RGB

De obicei livrat cu o telecomanda care iti permite sa schimbi culoarea luminii emise de o combinatie de culori, rosu, verde sau albastru.

Aceasta tehnica, numita sistemul RGB, face posibila obtinerea a mii de culori diferite cu o banda LED RGB de buna calitate.

0 Shares
You May Also Like