Un termostat trebui sa fie amplasat departe de orificiile sau dispozitivele de racire sau de incalzire ale incaperii, dar expuse fluxului general de aer din incaperea (camerele) care urmeaza a fi reglata (17). Un hol deschis poate fi cel mai potrivit pentru un sistem cu o singura zona, in care camerele de zi si dormitoarele functioneaza ca o singura zona. Va recomandam termostatul inteligent Salus iT500.
Daca holul poate fi inchis de usile din spatiile reglementate, acestea trebuie lasate deschise cand sistemul este in uz. Daca termostatul este prea aproape de sursa controlata, sistemul va avea tendinta de a “scurta un ciclu”, iar numeroase porniri si opriri pot fi enervante si, in unele cazuri, pot scurta durata de viata a echipamentului.
Un sistem multiplu zonat poate economisi energie considerabila prin reglarea spatiilor individuale, permitand camerelor nefolosite sa varieze temperatura prin oprirea incalzirii si racirii.
S-a raportat ca multe termostate in cladirile de birouri sunt dispozitive falsificate nefunctionale, instalate pentru a oferi angajatilor chiriasilor o iluzie de control. Aceste termostate fals sunt, de fapt, un tip de buton placebo. Cu toate acestea, aceste termostate sunt adesea folosite pentru a detecta temperatura in zona, chiar daca comenzile lor sunt dezactivate. Aceasta functie este adesea denumita “blocare”.
Senzatie prea calda? Veti fi nevoiti sa va racoriti atunci. Senzatie prea rece? Va trebui sa va incalziti. Corpurile noastre sunt mecanisme uimitoare, autoreglabile, care se pot regla permanent pentru a-si pastra temperatura intr-un whisker de 37 ° C (98,6 ° F). Dar restul lumii nu este chiar atat de util. Daca dorim ca casele noastre sa-si pastreze temperatura mai mult sau mai putin constanta, trebuie sa continuam sa ne schimbati incalzitoarele si, in mod alternativ, sa ne bazam pe gadget-uri inteligente numite termostate care sa faca treaba pentru noi. Ce sunt si cum functioneaza? Sa aruncam o privire inauntru!
Un termostat Honeywell simplu, mecanic montat pe perete. Aceasta este marcata in grade Celsius. Dupa ce ati setat temperatura, termostatul trebuie sa porneasca si sa opreasca incalzirea, daca este necesar, pentru a mentine camera mai mult sau mai putin calda.
In practica, un astfel de termostat nu porneste si nu se opreste la o singura temperatura, ci se roteste intre un interval mic de temperaturi de fiecare parte a valorii setate.
S-ar putea sa aveti un control al temperaturii pe un perete din locuinta pentru a controla sistemul de incalzire, dar, desi este probabil marcat in grade, nu este un termometru. Se numeste un termostat, un cuvant modern, bazat pe doua cuvinte vechi grecesti: termo (caldura) si statos (ceea ce inseamna ca este in picioare si este legat de cuvinte cum ar fi staza, status quo si sensul static pentru a ramane la fel). Putem spune din numele sau ca un termostat este ceva care “mentine caldura la fel”: atunci cand casa noastra este prea rece, termostatul porneste incalzirea, astfel incat lucrurile sa se incalzeasca rapid; odata ce temperatura atinge nivelul pe care l-am setat, termostatul opreste incalzirea astfel incat sa nu fierbem.