Pentru inceput ar trebui sa stiti ca asociatiile se infiinteaza si pot functiona pe baza legii 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, completata si modificata printr-o serie de acte normative ce sunt in vigoare in prezent si de care trebuie in mod obligatoriu sa se tina cont atat in momentul infiintarii cat si in timpul functionarii.
Pasii necesari pentru infiintare asociatie sunt diferiti decat cei necesari pentru infiintarea unui SRL, dar si asociatia are avantajele si dezavantajele sale in fata unei Societati cu Raspundere Limitata.
Asociatiile sunt infiintate de persoane juridice sau persoane fizice care au ca scop sa desfasoare activitati de interes general sau pentru interesul unor colectivitati locale, sau chiar si in interesul lor propriu nepatrimonial.
Se pot face asociatii care sa aiba ca si obiect de activitate cultura, sportul, recreerea, educatia, cercetarea, serviciile sociale sau protectia mediului etc.In ceea ce priveste ONG-urile sunt doua forme acceptate legal: asociatii sau fundatii. Asociatia se poate face de cel putin 3 persoane cu un patrimoniu de debut de minim un salariu minim pe economie. Aveti nevoie de un domeniu de activitate de baza si de o denumire care sa fie unica.
Pentru denumire nu se utilizeaza cuvinte sau grupuri de cuvinte specifice institutiilor publice sau autoritatilor. De asemenea este obligatoriu sa existe un sediu social si un statut.
Fundatiile sunt deschise de catre una sau mai multe persoane in baza unui act juridic. Patrimoniul are scopul realizarii unui interes comunitar sau general. Patrimoniul necesar unei fundatii trebuie sa fie egal cu cel putin 100 de salarii minime pe economie.
Exceptie de la aceasta regula fac fundatiile care au ca si unic scop colectarea fondurilor si distribuirea acestora catre alte asociatii sau fundatii in scopul realizarii unor programe. In acest caz patrimoniul fundatie poate avea minim de 20 de ori salariul minim.
Asociatiie si fundatiile nu au legatura cu Registrul Comertului. Acestea se vor inregistra la Judecatorie pe baza Actului Constitutiv si a altor documente obligatorii pentru un ONG.
Asociatiile pot sa desfasoare si activitati economice pentru realizarea scopului pentru care sunt infiintare si pot sa realizeze venituri in urma acestor activitati. Asociatii trebuie sa iti tina evidenta contabila sa intocmeasca bilant si balanta.
Pentru asociatii organul de conducere este reprezentat de Adunarea Generala formata din totalitatea asociatiilor. Aceasta organizatie se intruneste minim odata pe an. Consiliul director pune in executie hotararile luate de adunarea generala.
In ceea ce priveste fiscalitatea, organizatiile non profit sunt scutite de impozit pe venit pentru unele activitat: taxe si cotizatii de inscriere pentru membrii, contributiile membrilor, taxele de inregistrare si veniturile din vize, penalitatile si taxele sportive sau taxele pentru participarea la competitii. De asemenea dividendele, dobandizile, donatiile primite prin contract de sponsorizare sunt fonduri neimpozabile.
Tot in aceasta categorie vor intra si veniturile ce sunt datorate impozitelor pe spectacol, finantarilor nermabursabile sau surselor primite din fonduri publice.
Asociatiile sunt scutite si de plata unui impozit pe profit pentru veniturile obtinute din activitati economice care nu depasesc 15000 de euro anual. Daca se depaseste aceasta limita se va plati impozitul pe profit.