Care sunt principalele proprietati ale semintelor de chia?

0 Shares
0
0
0

Daca vreti sa stiti mai multe despre proprietati seminte de chia va recomandam sa cititi acest articol in care va explicam tot ce trebuie sa stiti.

Desi cercetarea este bazata pe capacitatea Chia de a promova in mod direct pierderea in greutate, expertii par sa fie de acord ca aceste seminte sunt un plus extraordinar pentru o dieta sanatoasa si pentru aceia dintre noi cu copiii carora le e foame tot timpul, sunt mult mai usoare  fata de multe alimente comune.

Promovarea energiei si a rezistentei

Mayasii si aztecii au folosit initial seminte de chia pentru beneficiile lor energetice si de anduranta. Acestea erau cunoscute sub numele de “Food Running Food”, iar luptatorii si sportivii consumau adesea un gel de seminte de chia inainte de evenimentele lor pentru a mentine energia si rezistenta.

Se pare ca aceleasi beneficii sunt la fel de aplicabile in timpurile moderne! De fapt, un studiu a constatat ca un gel de chia a fost la fel de eficient ca si bauturile energice pentru mentinerea performantelor atletice. In cadrul studiului, participantii au fost impartiti in doua grupuri. Un grup a primit o bautura energizanta, iar altul o bautura energetica / gel de seminte chia.

Participantii au completat diferite activitati de alergare si rezistenta, iar rezultatele lor au fost comparate. Studiul nu a constatat nicio diferenta in performanta dintre cele doua grupuri si a concluzionat ca semintele de chia au fost la fel de eficace ca si bauturile energetice in promovarea performantelor atletice.

Daca intr-adevar doriti sa optimizati performanta, incercati sa preparati aceasta bautura naturala din punct de vedere energetic si adaugand seminte de chia pentru cateva beneficii suplimentare!

Semintele Chia pot fi usor adaugat la multe alimente si bauturi. Acestea pot fi folosite intregi sau macinate si pot servi chiar si ca un inlocuitor de oua in retete. Spre deosebire de unele “superfoods” cum ar fi spirulina, semintele de chia nu au o aroma puternica si pot fi utilizate cu usurinta in retete si adaugate in piureuri fara a afecta aroma.

Ca toate celelalte seminte, semintele de chia contin compusi numiti fitati care blocheaza absorbtia anumitor substante nutritive. Aceste substante anti-nutritive sunt motivul pentru care multe culturi antice au inmuiat boabe si seminte fermentate inainte de a le consuma. Acesta este si motivul pentru care unii oameni prefera sa le evite (atat pe cele de chia cat si pe majoritatea celorlalte seminte si cereale).

Semintele Chia sunt fara gluten in mod natural si sunt o sursa buna de multe substante nutritive, asa cum am explicat mai sus. Desi contin substante anti-nutritive, ele nu contin atat de multe ca si alte nuci si seminte. Exista, de asemenea, unele dovezi ca inmuierea si hidratarea semintelor poate ajuta la reducerea nivelurilor acestor compusi.

Va oferim si o reteta pe care o puteti folosi atunci cand vreti sa consumati seminte de chia. De exemplu, dimineata puteti consuma seminte de chia, o lingura mai exact, pusa intr-un pahar cu lapte umplut pe jumatate. Semintele se vor hidrata si se vor umfla. Deasupra puteti pune o lingura de gem dietetic. Acesta este un desert perfect.

0 Shares
You May Also Like