Ce este hipertensiunea arteriala?

0 Shares
0
0
0

Stiati ca tensiunea arteriala poate fi un bun indicator al sanatatii inimii dvs.? Tensiunea arteriala ridicata care mai este denumita si HTA sau hipertensiune arteriala este de fapt un factor de risc principal pentru bolile de inima si moartea timpurie.

Se numeste uneori “ucigas tacut”, deoarece multi oameni nu stiu ca au, dar aceasta le poate face multe rau. La urmatoarea verificare a sanatatii, atunci cand medicul dumneavoastra va pune o manseta in jurul bratului pentru a va lua tensiunea arteriala, asigurati-va ca aveti intrebari despre tensiunea dvs.

Daca aveti deja tensiune arteriala ridicata, vestea buna este ca si reducerile scazute ale tensiunii arteriale pot ajuta la protejarea sanatatii cardiovasculare si, in consecinta, ajuta la prevenirea atacurilor de cord, accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca si boli cronice de rinichi.

Ce este presiunea sanguina?

Tensiunea arteriala este o masura a greutatii pe care o impinge sangele impotriva arterelor dvs. in timp ce se misca prin corpul vostru. Tensiunea arteriala creste si se incadreaza natural in timpul zilei. Dar daca ramane prea mare, cu timpul poate duce la probleme de sanatate. Tensiunea arteriala crescuta este de asemenea numita hipertensiune.

De ce este vorba despre presiunea sanguina?

Tensiunea arteriala poate afecta corpul in multe feluri. Tensiunea arteriala netratata, crescuta, mareste presiunea asupra inimii si a arterelor si poate duce in cele din urma la:

Afectarea vaselor de sange (ateroscleroza);

 • Infarct;
 • Accident vascular cerebral;
 • Insuficienta cardiaca;
 • Insuficienta renala;
 • Afectarea ochilor;

Adesea, nu pot exista semne sau simptome care sa va spuna cand presiunea sanguina este prea mare. Fara a fi surprinzator, cu cat este mai mare, cu atat este mai probabil sa ai aceste probleme. Vestea buna: tensiunea arteriala ridicata poate fi tratata sau chiar impiedicata.

Care sunt numerele dvs.?

Tensiunea arteriala este data ca doua numere. Probabil ca ati auzit ca medicul dumneavoastra spune ceva de genul “130 peste 80 de ani”. Deci, ce inseamna aceste numere?

Sistolica, numarul de sus, este presiunea sau forta din artere. Cand inima se contracteaza, presiunea in artere creste.

Diastolica, numarul de jos, este presiunea din vase atunci cand inima se relaxeaza intre batai inimii.

Aceste numere sunt masurate in milimetri de mercur (mmHg). Conform noilor recomandari ACC / AHA privind tensiunea arteriala ridicata in noiembrie 2017, tensiunea arteriala ridicata este acum definita ca o presiune arteriala sistolica (numar mai mare) de peste 130 mmHg sau presiune arteriala diastolica (numar mai mic) de peste 80 mmHg sau ambele. Puteti avea tensiune arteriala ridicata chiar daca doar unul dintre numere este mai presus de ceea ce ar trebui sa fie.

Daca aveti o tensiune arteriala sistolica de la 120-129 mmHg, iar tensiunea arteriala diastolica este mai mica de 80 mmHg, atunci tensiunea arteriala este ridicata.

Ce creste riscul de aparitie al hipertensiunii?

Unele lucruri pot face tensiunea arteriala mai probabila. De exemplu:

 • Varsta (pe masura ce imbatranim, vasele de sange devin mai rigide);
 • Supraponderabilitatea;
 • Consumul excesiv de bauturi alcoolice;
 • Avand o istorie familiala de tensiune arteriala crescuta;
 • Consumul frecvent de alimente sarate;
 • Avand diabet;
 • Fumat;
 • Stresul excesiv;
 • Nivel scazut de potasiu.

Alte afectiuni de sanatate, cum ar fi apneea de somn, afectiunile renale cronice si hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii (preeclampsie) pot declansa tensiune arteriala crescuta. Anumite medicamente pot determina cresterea tensiunii arteriale, de exemplu, unele pastile de dieta si medicamentele reci.

Daca aveti tensiune arteriala crescuta, medicul dumneavoastra va lua in considerare si va exclude cauzele posibile. Este un pas important deoarece intelegerea cauzei va ajuta sa ghidezi modul in care gestionezi tensiunea arteriala.

0 Shares
You May Also Like