Primul examen ginecologic trebuie efectuat la aparitia unor probleme speciale si devine necesar dupa primul contact sexual.
Nu exista o varsta potrivita exacta sau indicata pentru a face primul examen ginecologic. Cu toate acestea, este important ca tanara sa profite de aceasta intalnire pentru a intelege diverse aspecte fiziologice si functionale ale sistemului sau reproductiv si sa se confrunte cu subiecte de seninatate, cum ar fi sexualitatea si prevenirea.
Cand sa incepeti sa mergeti la ginecolog?
Cu siguranta o prima intalnire cu ginecologul dupa prima menstruatie – intre 10 si 16 ani – este recomandata pentru a declansa un obicei pozitiv menit sa educe si sa sensibilizeze tanara cu privire la aspectele fundamentale ale sanatatii reproducerii.
Cu toate acestea, putina teama si jena tind foarte des sa amane prima vizita ginecologica pana in momentul in care apar unele probleme legate de ciclul menstrual, cum ar fi neregulile si durerea intensa sau aparitia acneei importante si a parului excesiv in locatii atipice si numai in aceste cazuri se decide contactarea ginecologului.
Si din nou, cand incepeti sa va ganditi sa aveti un contact sexual complet si, in acest caz, intalnirea cu ginecologul face parte din “pregatirea” pentru eveniment, pentru a obtine toate clarificarile in ceea ce priveste contraceptia si prevenirea bolilor cu transmitere sexuala.
Cu siguranta ramane necesar sa se sustina un examen ginecologic dupa primul contact sexual. Este o intalnire de abordare a intimitatii utila pentru a intelege starea de sanatate a cuiva, dar si pentru a vorbi despre metode contraceptive, viata sexuala, fertilitate si sarcina.
De ce examenul ginecologic?
Cu primul examen ginecologic puteti afla lucruri de genul:
- sa evalueze starea de normalitate a aparatului genital feminin;
- diagnosticarea sau excluderea prezentei patologiilor (endometrioza, fibroame etc.) si direct catre un plan de tratament;
- este un moment exploatat de adolescent pentru a aprofunda cunostintele corpului sau si pentru a cere explicatii legate de intimitate.
In timpul acestui schimb, ginecologul ofera, de asemenea, informatii despre stilul de viata corect si comportamentele riscante (de exemplu, contraceptie, obiceiuri de igiena, dieta etc.).
In plus, in timpul primei vizite, ginecologul din aria de Ginecologie Mures poate efectua probe utile pentru prevenirea cancerului de col uterin, cum ar fi testul Papanicolau si testul HPV, unde diagnosticul precoce este esential.
Cum are loc primul examen ginecologic
Examenul ginecologic, atunci cand apare pentru prima data, implica trei momente principale:
- interviu de informare preliminara: este utilizat de catre medic pentru a colecta datele clinice ale pacientului si pentru a obtine informatii cu privire la orice patologii proprii si / sau ale intregii familii, la menstruatie (data primei aparitii, regularitatea, intensitatea fluxului, prezenta sau absenta durerii menstruale si / sau a sindromului premenstrual), orice sarcini si / sau avorturi, administrarea contraceptivelor orale sau utilizarea altor tipuri de contraceptive, stilul de viata (fumat, alcool, droguri, sport, nutritie, motilitate intestinala);
- inspectie: consta in simpla observare a organelor genitale externe pentru a descoperi orice inflamatie, malformatii, leziuni sau mai simplu o posibila uscaciune, trecand, de asemenea, prin evaluarea sanilor si axilelor in cautarea oricarei nodularitati, abdomen si tiroida;
- examinare interna: acest control presupune evaluarea organelor interne (uter, ovare si vagin) prin palpare bimanuala, explorare vaginala si examinare cu speculul. Daca fata a avut deja contact sexual, vizita poate fi efectuata vaginal, altfel trebuie efectuata o explorare rectala.
Vizita s-ar putea incheia cu un test Papanicolau si o posibila solicitare de ecografie pelvina cu vezica plina, daca este necesar. Asa ca nu trebuie sa mergeti la ginecolog cu frica deoarece acesta este acolo pentru a ne ajuta.