Cum se depisteaza cancerul de san

Cum se depisteaza cancerul de san?

0 Shares
0
0
0

Cel mai frecvent tip de cancer care apare in randul femeilor, este cancerul de san conform World Cancer Research Fund International, care in urma unor statistici a precizat faptul ca la nivel mondial, apar in fiecare an in jur de 1.7 noi cazuri de cancer mamar.

Este important de facut precizarea ca si barbatii pot avea cancer la san, dar cu toate acestea, femeile se confrunta in majoritatea cazurilor cu acesta. De-asemenea, cancerul la san mai este cunoscut si sub denumirea de cancer mamar.

Femeile care observa semne precum modificari ale pielii care acopera sanului, inversarea unuia dintre mameloane, corodarea sau inrosirea pielii de pe san, schimbari ale sanului (schimbarea formei, marimi sau aspectului), aparitia unui nodul mamar sau ingrosarea unei mici portiuni a sanului, sau cand constata ca sanul are o zona ce se simte diferit comparativ cu tesutul inconjurator; trebuie sa mearga la medicul ginecolog.

Chiar si in cazul in care urmat o mamografie recent iar rezultatul a fost cel asteptat, este necesar sa mearga la medic, care ii poate recomanda o elastografie Cluj 2021 sau un RMN.

Care sunt cauzele cancerului la san?

Pana la momentul actual nu se cunoaste exact cauza care duce la declansarea cancerului la san. Tot ceea ce stiu insa medicii, este faptul ca boala apare atunci cand unele dintre celulele mamare incep sa creasca anormal.

Acestea se vor fragmenta mai repede comparativ cu celulele sanatoase, si se vor acumula in continuare, formand un nodul sau o masa. Celulele este posibil sa se raspandeasca din san in ganglionii limfatici sau spre diferite alte parti ale corpului (metastaza).

Care sunt factorii de risc ai cancerului mamar?

Factorii de risc sporesc sansele de a dezvolta maladia (cancerul de san in cazul de fata), si cu cat numarul factorilor de risc este mai mare, cu atat sunt mai mari sansele de a va imbolnavi. Ce este curios insa de mentionat, desi unele persoane au prezentat factori de risc pentru cancerul la san, nu l-au dobandit. Alte persoane insa, fara sa prezinte factori de risc, s-au imbolnavit.

Cu toate acestea, iata cativa factori de risc pentru cancerul la san:

  • Sexul (femeile au sanse mult mai mari in comparatie cu barbatii sa dezvolte cancer la san).
  • Varsta inaintata (odata cu trecerea anilor, sansele de a dezvolta cancer la san cresc foarte mult).
  • Istoricul personal de cancer la san (persoanele care au avut candva cancer mamar, au sanse mari sa se confrunte cu cancerul mamar si la celalalt san).
  • Istoric familial (daca bunica, mama sau sora au avut cancer mamar, sansele de a-l dezvolta si tu sunt mult mai mari).
  • Obezitatea.
  • Expunerea la radiatii (persoanele expuse in copilarie la iradiatii in zona pieptului, au sanse mari de a dezvolta cancer la san).
  • Debutul menstruatiei inainte sa fi implinit 12 ani.
  • Debutul menopauzei dupa varsta de 55 de ani.
  • Nasterea primului copil dupa 30 de ani, sporeste riscul de aparitie a cancerului la san.
  • Lipsa graviditatii.
  • Terapia de substitutie hormonala postmenopauza.
  • Consumul excesiv de alcool.
  • Bagajul genetic.

Cum este diagnosticat cancerul la san?

Exista mai multe metode care ajuta la diagnosticarea cancerului mamar, cum ar fi examenul clinic al sanilor, mamografia de screening, ecografia mamara, elastografia, biopsia sau rezonanta magnetica de san (RMN).

Tratamentul cancerului mamar va fi stabilit de catre o echipa multidisciplinara, tinand cont de tipul tumorii, stadiul acesteia, gradul si marimea tumorii, dar si de sensibilitatea celulelor canceroase la hormoni. Nu in ultimul rand, se tine cont de starea de sanatate a persoanei care are cancer mamar.

Cele mai multe femei care au cancer mamar, sunt operate, si primesc de-asemenea tratamente adjuvante fie inainte fie dupa operatie. Chimioterapia, radioterapia sau terapia cu hormoni sunt cateva exemple.

0 Shares
1 comment

Comments are closed.

You May Also Like