Cum se pot demola cladirile?

Cum se pot demola cladirile?

Share Button

Daca pana in prezent am vorbit de fiecare data despre modul in care se pot construi cladirile si despre metodele inedite sau pur si simplu despre cladirile interesante, de aceasta data ne-am decis sa facem si o scurta intorducere pentru cele mai des folosite metode de demolare. Demolarea se poate face si cu ciocane demolatoare.

Demolarea este pur si simplu o daramare mecanica a cladirilor sau a altor tipuri de structuri. Acest termen este diferit de cel de constructie ce implica demontarea cladirii respective cu mare grija si de a pastra unele elemente si materiale pentru a putea sa fie reutilizate.

In cazul unor cladiri mici precum sunt si casele cu cel mult trei etaje, demolarea este un proces foarte simplu si cladirile sunt date jos ori manual, ori mecanic prin itermediul mai multor echipamente hidraulice precum sunt si platformele de lucru la inaltime, macaralele si excavatoarele sau buldozerele.

Cladirile de dimensiuni mari pot sa aiba nevoie de interventia unor bile de demolare iar o greutate mare suspendata de cabluri care e balansata pentru a lovi mereu in partea laterala a cladirilor respective. Tipul acesta de bile sunt eficiente in special pentru cladirile zidite din caramida insa nu sunt foarte usor de controlat si de foarte multe ori sunt insuficient de eficiente.

Metodele care sunt ceva mai noi pot sa foloseasca utilaje rotative pentru taiere ori echipamente de spart pietrele si picoane atasate la excavatoare. Cele mai inalte cladiri demolate cu ajutorul uneor metode neteroriste si deci cu intentia de a reconstrui la un momentdat alte proiecte este conform surselor de pe iternet o cladire din New York numita Singer, care avea 47 de etaje si care este construita in anul 1908 si care este demolata in 1967-68 pentru a fi inlocuita de cladirea One Liberty Plaza.

Sunt si metode manuale de demolare. Inainte de demolare sunt mai multi pasi care ar trebui sa fie urmati printre care putem enumera si inalturarea azbestului si a materialelor care sunt mai periculoase si care sunt refolosibile, si obtinerea unor permise necesare precum si trimiterea notificarilor si deconectarea utilitatilor, exterminara unor daunator precum soarecii si gandacii si dezvoltarea de planuri specifice de securitate si de lucru.

Pentru a rasturna o cladire cu unul ori cu doua etaje se pot utiliza excavatoarele hidraulice pentru a le submina si strategia este controlul modului dar si a directiei in care respeciva cladire se prabuseste. Managerul ori coordonatorul de proiecte trebuie sa determine unde anume va trebui sa iterveniti cu utilajele pentru ca intreaga operatiune sa decurga perfect.

Zidurile sunt in general subminate la baza cladirilor dar sunt si alte posibilitati daca designul cladirii o cere. De asemenea va trebui sa luati in calcul toate considerentele legate de siguranta si de modul in care locul va fi curatat. Sunt utilizati si berbeci pentru a demola elementele de beton si foarfecile hidraulice pentru armaturile metalice structurale.

In unele cazuri se va folosi o macara cu bila pentru a putea demola structura pana la inaltimi convenabile insa toate aceste tipuri de demolari sunt folosite tot mai rar pentru ca implica riscuri.

Daca iti place arata si altora!


'Cum se pot demola cladirile?' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.